niedziela, 24 listopada 2013

Ciasto kakaowe z pomarańczą i białą czekoladą

Idealne ciasto na niedzielne popołudnie.

Ciasto kakaowe z pomarańczą i białą czekoladą

składniki 
  • 100 g masła roślinnego
  • 3 łyżki kakao
  • pół szklanki cukru (około 100g)
  • 2 łyżki mleka
  • 1 szklanka mąk
  • 2 jajka
  • sok z pomarańczy
  • skórka otarta z pomarańczy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • biała czekolada 
W rondelku roztopiłam masło, dodałam 3 łyżki kakao i 2 łyżki mleka. Przestudziłam. W misce ubiłam białka z cukrem, dodałam mąkę, proszek do pieczenia, sok z pomarańczy i skórkę, żółtka i przestudzoną zawartość rondelka. Zmiksowałam i przelałam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.Piekłam około 25 minut. Po przestudzeniu polałam białą czekoladą roztopioną w wodnej kąpieli :)

3 komentarze:

  1. Nie lubię białej czekolady, ale ciasto na pewno jest smaczne ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Biała czekolada i pomarańcze - duet idealny! Zapachniało świętami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie puszyste się wydaje :). I wszystkie składniki mi podchodzą, więc będę musiała spróbować :)

    OdpowiedzUsuń