Idealne ciasto na niedzielne popołudnie. Ciasto kakaowe z pomarańczą i białą czekoladą składniki
100 g masła roślinnego
3 łyżki kakao
pół szklanki cukru (około 100g)
2 łyżki mleka
1 szklanka mąk
2 jajka
sok z pomarańczy
skórka otarta z pomarańczy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
biała czekolada
W rondelku roztopiłam masło, dodałam 3 łyżki kakao i 2 łyżki mleka. Przestudziłam. W misce ubiłam białka z cukrem, dodałam mąkę, proszek do pieczenia, sok z pomarańczy i skórkę, żółtka i przestudzoną zawartość rondelka. Zmiksowałam i przelałam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.Piekłam około 25 minut. Po przestudzeniu polałam białą czekoladą roztopioną w wodnej kąpieli :)
Nie lubię białej czekolady, ale ciasto na pewno jest smaczne ;D
OdpowiedzUsuńBiała czekolada i pomarańcze - duet idealny! Zapachniało świętami :)
OdpowiedzUsuńTakie puszyste się wydaje :). I wszystkie składniki mi podchodzą, więc będę musiała spróbować :)
OdpowiedzUsuń