wtorek, 16 lipca 2013

Grzanki z pikantną pastą z bobu

Bób. 
Jest. 
Pachnący, zielony, na wyciągnięcie ręki. Oczywiście nie mogłam sobie odmówić zjedzenia go bezpośrednio po ugotowaniu w posolonej wodzie, takiego jeszcze gorącego. Najlepszego na świecie! 







Postanowiłam jednak zrobić z bobu ...


Pikantna pasta z bobu
składniki ( na około 200 g pasty)

* bób ugotowany i obrany ze skórek ( około 200 g)
* pół papryczki chili, posiekanej drobno
* mały ząbek czosnku, drobno posiekany
* sól
* pieprz świeżo mielony
* 2 łyżki oliwy z oliwek
* łyżeczka soku z cytryny

Bób gotowałam około 15 minut w mocno osolonej wodzie. Odcedziłam i obrałam ze skórek, przełożyłam do wysokiego naczynia, dodałam papryczkę, ząbek czosnku, sok z cytryny, doprawiłam pieprzem i solą. Całość zmiksowałam na "prawie" gładka masę. Podałam na grzankach z bułki pszennej podpieczonych na patelni grillowej. 






Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Robię bardzo podobną pastę! Jest świetna! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm.. Brzmi i wygląda pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń