wtorek, 30 kwietnia 2013

Stek z ostrym dżemem pomidorowym


Jestem ostatnimi czasy bardzo mięsna. Doszłam do tego wniosku przeglądając poprzednie przepisy. I coś czuję, że to jeszcze nie koniec... Dostałam dziś w prezencie księgę "MIĘSO PYSZNE I SOCZYSTE", z przepisami i poradami jak wybierać, rozbierać i przyrządzać mięsa. Takiej pozycji bardzo mi brakowało na kulinarnej półce. Tymczasem zapraszam na

Stek z ostrym dżemem pomidorowym

składniki
* 2 średnie steki wołowe
* przyprawy ( sól, świeżo mielony pieprz, odrobina mielonej ostrej papryki, mielona kolendra, 2 - 3 listki laurowe)
* oliwa z oliwek

Mięso dzień wcześniej przyprawiłam, skropiłam oliwą i 2 steki złożyłam jak kanapkę, wkładając między nie listki laurowe. Zawinęłam w folię i odłożyłam do lodówki na całą noc i jeszcze pół dnia. Usmażone po półtorej minuty z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni. Do tego podany... i nic więcej nie trzeba :)

Ostry dżem pomidorowy


składniki 
* 6 dużych pomidorów obranych ze skórki i pozbawionych gniazd nasiennych, pokrojonych w kostkę 
* półtorej łyżki cukru 
* łyżka świeżego imbiru startego na tarce 
* 2 łyżki octu winnego pomidorowego 
* 10 listków bazylii posiekanych drobno  
* łyżka ostrego sosu chili 
* szczypta soli 

Do garnuszka wrzuciłam pomidory, ocet, imbir i cukier, wymieszałam i gotowałam na małym ogniu około 45 minut. Gotować się powinno do momentu zredukowania masy do połowy i jej zgęstnienia. Doprawiłam sosem chili, szczyptą soli i wymieszałam. Pogotowałam jeszcze z 5 minut. Wyłączyłam gaz i dosypałam do masy bazylię, wymieszałam i gotowe.




3 komentarze:

  1. Na myśl o takim dżemie dostałam ślinotoku. Musi być nieziemsko pyszny - zrobię sobie gdy pomidory będą już najsmaczniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja uwielbiam mięso:) pyszny ten przepis:)

    OdpowiedzUsuń