Oj dawno mnie tu nie było. Nawałnica obowiązków porwała mnie bez reszty, nie dając chwili wytchnienia...
Dziś pierwszy wolny dzień od... dawna! Ale nie ma co narzekać:)
Dziś zapraszam na śniadanie!
Wymyśliłam
Placek na ostro z pieczarką i boczkiem
składniki (dla 1 osoby)
* 2 cienkie plastry boczku posiekane w kostkę
* 2 średnie pieczarki obrane i pokrojone w cienkie plastry
* 2 jajka
* 1/4 szklanki mleka
* 2 czubate łyżki mąki pszennej
* po szczypcie soli, pieprzu i papryki ostrej mielonej
* szczypta proszku do pieczenia
* łyżka oleju słonecznikowego
* łyżka drobno startego parmezanu
* ketchup (niekoniecznie)
Na patelni rozgrzałam olej i dodałam boczek i pieczarki i na dość mocnym ogniu podsmażyłam często mieszając. W misce roztrzepałam jajka, dodałam mleko, mąkę, przyprawy (sól, pieprz i paprykę ostrą) i proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszałam i wylałam na patelnię z podsmażonym boczkiem i pieczarkami. Pod przykryciem piekłam około 5 minut na małym ogniu, po czym przewróciłam placek na drugą stronę i znów pod przykryciem smażyłam 5 minut. Po zdjęciu z patelni posypałam parmezanem i polałam odrobina ketchupu.
Zjedzony w zielonym towarzystwie ;)
Pozdrawiam :)
Na miniaturce wydawał mi się plackiem na słodko, nie wiem, czemu ;) Niemniej taka wytrawna wersja również mi się podoba, ten starty parmezan musiał świetnie pasować do pieczarek.
OdpowiedzUsuńYummy breakfast!
OdpowiedzUsuńuwielbiam takiego omleta na kolację, dzisiaj sobie go zaserwuję:)
OdpowiedzUsuńCudnie się prezentuja :)
OdpowiedzUsuń