niedziela, 24 marca 2013

Placek na śniadanie


Oj dawno mnie tu nie było. Nawałnica obowiązków porwała mnie bez reszty, nie dając chwili wytchnienia...
Dziś pierwszy wolny dzień od... dawna! Ale nie ma co narzekać:)
Dziś zapraszam na śniadanie!
Wymyśliłam

Placek na ostro z pieczarką i boczkiem

składniki (dla 1 osoby)
* 2 cienkie plastry boczku posiekane w kostkę
* 2 średnie pieczarki obrane i pokrojone w cienkie plastry
* 2 jajka
* 1/4 szklanki mleka
* 2 czubate łyżki mąki pszennej
* po szczypcie soli, pieprzu i papryki ostrej mielonej
* szczypta proszku do pieczenia
* łyżka oleju słonecznikowego 
* łyżka drobno startego parmezanu
* ketchup (niekoniecznie)

Na patelni rozgrzałam olej i dodałam boczek i pieczarki i na dość mocnym ogniu podsmażyłam często mieszając. W misce roztrzepałam jajka, dodałam mleko, mąkę, przyprawy (sól, pieprz i paprykę ostrą) i proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszałam i wylałam na patelnię z podsmażonym boczkiem i pieczarkami. Pod przykryciem piekłam około 5 minut na małym ogniu, po czym przewróciłam placek na drugą stronę i znów pod przykryciem smażyłam 5 minut. Po zdjęciu z patelni posypałam parmezanem i polałam odrobina ketchupu.

Zjedzony w zielonym towarzystwie ;)


Pozdrawiam :)

4 komentarze:

  1. Na miniaturce wydawał mi się plackiem na słodko, nie wiem, czemu ;) Niemniej taka wytrawna wersja również mi się podoba, ten starty parmezan musiał świetnie pasować do pieczarek.

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takiego omleta na kolację, dzisiaj sobie go zaserwuję:)

    OdpowiedzUsuń