niedziela, 3 marca 2013

Kotlet z jajka

Nigdy nie jadłam tych kotletów. Namawiano mnie dość długo do zabrania się za ich przygotowanie, bo aż całe dwa dni... I gdy przyszedł odpowiedni czas.... Zrobiłam na obiad

Kotleciki z jajka

składniki:
* 4 jajka ugotowane na twardo i obrane ze skorupek ;)
* 1 jajko świeże
* 3 łyżi bułki tartej
* łyżka startego parmezanu
* łyżka świeżej natki pietruszki drobno posiekanej
* przyprawy (sól, pieprz, papryka ostra)
* olej słonecznikowy do smażenia

Jajka ugotowane na twardo bardzo drobno posiekałam i przełożyłam do miski. Dodałam do nich bułkę tartą, parmezan, świeżą, posiekaną natkę pietruszki, doprawiłam solą, pieprzem i odrobiną ostrej mielonej papryki. Dodałam surowe jajko i całość dokładnie wymieszałam. Z masy formowałam małe kotleciki i smażyłam na złoto na rozgrzanej patelni z olejem słonecznikowym. Muszę przyznać, że smakowały mi bardzo :))


6 komentarzy:

  1. Ja również jeszcze kotletów z jajek nie robiła, ale chyba skusze się :) Twoje prezentują się pieknie

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba m się taka odmiana :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie kotlety bez mięsa :D Jajeczne brzmią ciekawie i smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. bezmięsne kotlety idealne na szybki piątkowy obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajne kotleciki. Z bezmięsnych mam już za sobą z kalafiora, to teraz spróbuje Twoich jajowych:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pamiętam, że robiłam takie w szkole na zajęciach ZPT - mój Boże któż pamięta, że takie zajęcia były?:))Uwielbiałam je! Poleczenia jajka i pietruszki to dla mnie mistrzostwo!!!

    OdpowiedzUsuń