wtorek, 25 grudnia 2012

Rybka w marchewce


Świąteczny wieczór. 
Wigilia. 
Obowiązkowo ryba. 

Ryba po grecku/polsku

Składniki:
* 1 kg marchwi
* 4 dorodne pietruszki
* 2 średnie cebule
* 3 łyżki oliwy z oliwek
* 10 ziaren ziela angielskiego
* kilka listków laurowych
* pieprz i sól
* łyżeczka koncentratu pomidorowego
* pół szklanki wody
* mintaj, około pół kilograma
* 2 jajka
* bułka tarta
* olej słonecznikowy

I tak. Najwięcej roboty jest przy obieraniu i ścieraniu warzyw... Ale jak chciałaś taką rybkę, to pracuj! Marchew i pietruszkę obieram, myje i ścieram na grubych oczkach tarki. I do garnka. Cebula obrana i pokrojona w drobną kostkę też trafia do garnka. Całość zalewam wodą, dodaję ziele angielskie, listki laurowe, sól, pieprz, oliwę, mieszam i na małym ogniu duszę pod przykryciem około godziny często mieszając. Pod koniec gotowania, gdy warzywa są miękkie, doprawiam koncentratem pomidorowym. 
W tak zwanym międzyczasie przygotowuje rybę. Oczywiście wcześniej ja rozmrażam  odsączam z nadmiaru wody. Doprawiam pieprzem, solą i mielonym Grekiem ;) Panieruje w rozkłóconym jajku i bułce tartej i smażę na oleju na złoto  Po usmażeniu odsączam nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym i rybkę układam na półmisku, przykrywam marchewka i tak wychodzi ryba po grecku na polską wigilię :))) 



4 komentarze:

  1. Uwielbiam rybę po grecku, taka smaczna, zdrowa i sycąca potrawa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W ten wieczór taka ryba - obowiązkowo! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam taką rybkę :) To jedno ze zdrowszych dań na świątecznym stole.

    OdpowiedzUsuń