środa, 26 grudnia 2012

Zupa czosnkowa


Pierwszy raz jadłam ją na Słowacji. Z grzankami. Serem. Pychota! Odtwarzam ja po raz kolejny

Zupa czosnkowa

Składniki:
(dla 1 osoby)
* półtorej szklanki rosołu
* 4 ząbki czosnku
* sól
* pieprz
* serek topiony, trójkąt
* pajda chleba, pokrojona na małe kawałeczki
* 2 łyżki oliwy z oliwek

No tak... Rosół z indyka zagotowuje na małym ogniu. Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i podsmażam 3 ząbki czosnku posiekane w mikroskopijna kosteczkę, tak na minutę  Czosnek wrzucam do zupy i dodaję 4 ząbek, doprawiam sola i pieprzem, dodaje serek i na małym ogniu gotuję kilka minut. Na tej samej patelni na której smażył się czosnek, na tym samym oleju robię grzanki.  Zupę przelewam przez sito, ozdabiam grzankami i jem. Tak po prostu, z miseczki, z grzanką. Rewelacja! Polecam!

3 komentarze:

  1. Może to nie jest danie idealne przed wyjściem w towarzystwo, ale uwielbiam czosnek i smak sera, więc z chęcią zjadłabym samotnie miseczkę takiej zupy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię połączenia czosnku i sera :) lubię tę zupę!

    OdpowiedzUsuń