piątek, 14 września 2012

wołowina z indyjską nutką

Mocno aromatyczny... Dużo przypraw... Gorący i rozgrzewający... Taki idealny po długim zimnym i deszczowym dniu... Poszukałam, poszperałam, poczytałam i mam! Znalazłam w książeczce o kuchni indyjskiej. Mocno aromatyczna wołowina. Bardzo prosta i smaczna.

wołowina z indyjską nutką

Składniki: (porcja dla 2 osób)
* około pół kilograma wołowiny
* mieszanka przypraw: po pół łyżeczki - papryka ostra mielona, kolendra, kumin, gałka muszkatołowa, curry, szczypta cynamonu, szczypta pieprzu cayenne,  5 - 6 ziaren pieprzu, szczypta soli, 2 ząbki czosnku drobno posiekanego, 2 łyżeczki drobno posiekanego świeżego imbiru
* jogurt naturalny, około 150 ml
* łyżka cebuli drobno posiekanej
* 5 łyżek oliwy z oliwek
* szklanka wody

Na patelni rozgrzałam oliwę, na niej podsmażyłam cebulę. Dorzuciłam mięso i smażyłam według przepisu około 5 minut. Zdjęłam z ognia i zalałam mieszanką: jogurt z przyprawami. Znowu na ogień i smażyłam około 5 minut. Podlałam wodą i dusiłam około półtorej godziny na małym ogniu, co jakiś czas mieszałam. Mięso zmiękło, płyn sie zredukował. Wyszło bardzo aromatyczne danie... Zrobiłam do niego chlebki Pita.

chlebki Pita


 Składniki:
* szklanka mąki
* drożdże, około łyżeczki, zalane łyżką ciepłej wody i wymieszane z połową łyżeczki cukru wymieszanie i odstawione
* 2 łyżki oliwy z oliwek
* pół szklanki jogurtu naturalnego
* ewentualnie, kilka kropel wody


Z podanych składników zagniotłam ciasto. Odstawiłam do wyrośnięcia. Formowałam małe kulki, które rozwałkowałam i układałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam około 10 minut w moim elektrycznym piekarniku.


Idealne danie na zimne, deszczowe popołudnia.
A dziś piątek, cudowne uczucie! 
Spokojnego dnia :)

3 komentarze:

  1. O tak, myślę już o popołudniu...
    I bardzo lubię takie gęste, sycące zupy. Chlebkiem pita sprawiłaś, że mam ochotę go dziś kupić. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, lubię takie intensywne smaki, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam kuchnie indyjska i aromat tamtejszych przypraw.

    OdpowiedzUsuń