niedziela, 26 sierpnia 2012

Owsiane z białą czekoladą


5 lat. Dużo czy mało? Zależy... Dla mnie ogromnie dużo. Tyle nie widziałam mojej najlepszej przyjaciółki. Znamy się od przedszkola, od trzylatków, a może jeszcze wcześniej. Zajechałam więc z walizką pełną ciastek owsianych dla jej osobistych małych przedszkolaków. 

Przepis na ciasteczka pochodzi z książki "Przysmaki z czekolady", którą kupiłam już jakiś czas temu. I dotąd się nie zawiodłam!

Ciasteczka owsiane z białą czekoladą

Składniki:
* 170 g masła (taka akurat miałam kostkę)
* szklanka otrębów owsianych
* półtorej szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
* łyżeczka proszku do pieczenia
* pół szklanki cukru
* 2 małe jajka
* szczypta soli
* 2 łyżki syropu waniliowego
* garść rodzynek pokrojonych na mniejsze kawałki
* 100 g białej czekolady, pokruszonej na małe kawałeczki

Wykonanie:
- masło utarłam z cukrem
- dorzuciłam roztrzepane wcześniej jajka
- do masy dosypałam mąkę i otręby, wymieszałam mikserem
- dodałam proszek do pieczenia i sól, wymieszałam mikserem
- dodałam syrop, rodzynki i czekoladę, wymieszałam łyżką 

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układałam małą łyżeczką w niewielkich odstępach lepkie ciasto. Starałam się by każde ciastko miało jednakową ilość i jakość, czyli by w każdym była i czekolada i rodzynek. Rozpłaszczałam widelcem. Piekłam około 12 minut w moim elektrycznie beztemperaturowym piekarniku. W książce zalecają by piec 12 minut w 190 stopniach. Ciasta są bardzo kruche, bardzo smaczne, rozpływają się w ustach!






Pozdrawiam 
wracając z Gdyni :)

3 komentarze:

  1. świetne ciasteczka! lubię takie :)
    przyjaciółka musiała być zachwycona!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pyszne ciasteczka :) Na miejscu przyjaciółki nap pewno bym się ucieszyła.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, lubię ciastka z czekoladą :)

    OdpowiedzUsuń