poniedziałek, 2 lipca 2012

Obiadowy keks

Kolejne piękne popołudnie, dziś na obiad zaserwowałam ciasto, taki keks. Zainspirowałą mnie do tego Rachel Khoo i jej "The Little Paris Kitchen". Cały dzień poświęciłam na oglądanie jej programu. Jest niesamowita! Oto moja wersja jednego z dań serwowanych przez Rachel. 


Składniki:
* 2 szklanki mąki pszennej
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 4 jaja
* 100 ml mleka
* 100 ml oliwy z oliwek
* sól i pieprz
* zioła prowansalskie
* pierś z kurczaka, pokrojona na małe kawałki i usmażona
* oliwki zielone (wzięłam te w małej foliowej torebce)
* ser feta, 3 plastry pokrojone na małe kostki


Jajka roztrzepałam w misce, dolałam oliwę i mleko, wymieszałam, dosypałam mąkę i przyprawy. Wymieszałam, dorzuciłam kurczaka, oliwki i ser, znowu mieszanie. Całość wlałam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam 40 minut w moim malutkim piekarniczku. ;) 






5 komentarzy:

  1. Very nice texture. Love some with a cup of hot coffee!

    OdpowiedzUsuń
  2. A flavorful loaf!!!!Love it :)
    Prathima Rao
    Prats Corner

    OdpowiedzUsuń
  3. hm, podoba mi się ;]
    ale ja bym go raczej na ciepłą kolację zjadła.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na ciepłą kolację idealna sprawa :)) polecam :) z winem oczywiście ;) hihihi...

      Usuń