środa, 2 maja 2012

PaprikosMakaronikos

Mmmm! Właśnie skończyłam jeść obiad, który polecam!
Nie wiem, czy taka potrawa już istnieje, czy nie... Na mój użytek to jest...


PaprikosMakaronikos
Składniki (dla 2 osób)
- makaron tagliatelle 250g
- pół papryki zielonej
- papryczka chili
- 4, 5 dużych pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- boczek (opakowanie krojonego np. z Biedronki :)
- parmezan (do tarcia lub kupiony już starty)
- świeża bazylia
- sól


Wykonanie:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu w solonej wodzie, po ugotowaniu odcedzamy i chwilkę zostawiamy na durszlaku. Na patelni rozgrzanej już lekko podsmażamy pokrojony w paseczki boczek. Nie wlewam oliwy, gdyż boczek ma dużo tłuszczyku, który po wysmażeniu na małym ogniu, wytopi się sam. Gdy już boczek puści tłuszczyk, zarumieni się dorzucamy wyciśnięty czosnek. Minutkę smażymy i wrzucamy obrane i pokrojone w plastry pieczarki, paprykę chili i zieloną, pokrojone w kostki i lekko solimy. Smażymy wszystko około 10 minut i na patelnię wrzucamy przygotowany makaron. Mieszamy wszystko na wolnym ogniu i gotowe! Przekładamy na talerz, posypujemy parmezanem i świeżą bazylią. 



















Enjoy!
Inka :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz