piątek, 4 maja 2012

Jabłuszkowiec



Ciasto. Lubię piec ciasta. Czas na Jabłuszkowiec.


Przepis już podaję:



Jabłka:
* 2 jabłka
* cukier (około łyżeczki)
* sok z cytryny (około łyżeczki)
* cynamon wedle uznania


Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na plastry grubości około 5mm. Układamy na talerzu posypujemy cukrem, skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy cynamon. odstawiamy na czas przygotowania ciasta.



Ciasto:
* 3 jajka
* szklanka mąki
* 3/4 szklanki cukru
* łyżeczka proszku do pieczenia
* kieliszek wody (ok 50ml)
* kieliszek oleju (ok 50 ml)


Na początek jajka wbijamy do naczynia, wsypujemy cukier i miksujemy około minuty. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i miksujemy dolewając stopniowo wodę i olej. Tak zmiksowaną masę wlewamy do formy uprzednio wysmarowanej masłem i delikatnie obsypanej bułką tartą. Na powierzchni układamy delikatnie przygotowane wcześniej plastry jabłek. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika (około 180 - 200 stopni) i pieczemy około 35 - 40 minut. Idealne do kawy :)))




















Polecam, to bardzo łatwe i pyszne ciasto!
Inka :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz