środa, 12 sierpnia 2015

Gulasz wieprzowy z mlekiem kokosowym




Jakoś gulaszowo mi się zrobiło na blogu ostatnio, ale nie narzekam. Jest smacznie i jednogarnkowo, wygodnie i zmywania mniej!









Zapraszam zatem na 


GULASZ WIEPRZOWY Z MLEKIEM KOKOSOWYM

składniki (no około 4 porcje)
czas przygotowania około 2 godzin
* 500 g mięsa wieprzowego z szynki pokrojonego w kostkę około 1,5 cm
* około 500 ml bulionu warzywnego
* 3 -4 łyżki oliwy z oliwek
* 3 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę
* 2 małe marchewki pokrojone w cienkie plasterki
* pół zielonej papryki pokrojonej drobno pokrojonej w kostkę
* 4 łyżki pomidorów z puszki krojonych
* cebula szalotka drobno posiekana
* 3 ząbki czosnku drobno posiekane
* mała papryczka chili drobno posiekana
* łyżka zielonej pasty curry
* listek laurowy
* 3/4 puszki mleka kokosowego (około 300 ml)
* łyżeczka mielonej kolendry
* łyżeczka mielonego kuminu
* po pół łyżeczki mielonych papryk ostrej i słodkiej
* sól i pieprz 
* świeża natka kolendry

Na początek przygotowałam sobie składniki i naczynia, czyli garnek głęboki i patelnię. Na patelni rozgrzałam oliwę i obsmażyłam mięso. Przełożyłam je do garnka, a na patelni zeszkliłam cebulę, czosnek i paprykę przez około minutę często mieszając, następnie dodałam mielona kolendrę, kumin, papryki mielone , wymieszałam i po około minucie całość zalałam bulionem. Zawartość patelni przelałam do rondla i na małym ogniu dusiłam pod przykryciem około pół godziny. Następnie dodałam ziemniaki, marchew, paprykę zieloną, listek laurowy i dusiłam pod przykryciem kolejne pół godziny co jakiś czas mieszając. Do potrawy dodałam pastę curry i pomidory, doprawiłam solą, pieprzem i gotowałam jeszcze koło 15 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodałam mleko kokosowe, które idealnie zagęściło gulasz i posiekaną drobno świeżą natkę kolendry. Gotowałam jeszcze około 10 minut i gotowe :) Smacznego!






Oryginał znajdziecie TUTAJ

1 komentarz: