poniedziałek, 24 lutego 2014

Wołowina z piwem


Ostatnio gotuję gulasze, ze schabem, kurczakiem.

Dziś czas na wołowinę! 
Przepis prosty i niezwykle smaczny, aromatyczny i idealny do kaszy, ziemniaków czy po prostu ze świeżym, chrupiącym pieczywem!
Cenię wygodę takich jednogarnkowych dań w swojej małej kuchni. I jednocześnie mogłam wykorzystać pozostałe z poprzedniego dania warzywa. Nic nie może się marnować!

Gulasz z wołowiny w piwie

Składniki (na około 3 porcje)
* 300 g wołowiny pokrojonej w kawałki
* średnia marchew obrana, umyta i przekrojona wzdłuż na pół i na plastry
* po połowie papryk: czerwonej, zielonej, żółtej pokrojonych w małe kawałki
* puszka piwa 500 ml
* kilka łyżek oliwy z oliwek
* mała cebulka drobno posiekana
* ząbek czosnku starty na tarce
* przyprawy - po pół łyżeczki mielonej kolendry, papryki ostrej, kminku, szczypta cynamonu, szczypta gałki muszkatołowej, 4 ziarenka ziela angielskiego, 3 listki laurowe,
* pieprz i sól do smaku według uznania

W rondlu rozgrzałam oliwę z oliwek i zeszkliłam cebulkę, dodałam mięso i na małym ogniu obsmażyłam z każdej strony.
Do rondelka dołożyłam czosnek, marchew, paprykę, przyprawy - wymieszałam i na małym ogniu pod przykryciem dusiłam około 10 minut często mieszając. W taki sposób aromat przypraw jest moim zdaniem bardziej intensywny.
Kolejny krok do piwo. Zwiększyłam ogień i dolałam piwo, doprowadziłam do wrzenia i na małym ogniu pod przykryciem dusiłam do miękkości około 3 godzin by wołowina wręcz rozpadała się :) oczywiście pod przykrywkę trzeba zaglądać, kontrolować i mieszać :)

Smacznego!


2 komentarze:

  1. Wygląda super! Tak się zastanawiam, czy zamiast wołowiny mogłabym użyć mięsa wieprzowego?:)

    OdpowiedzUsuń