środa, 12 lutego 2014

Szybka pomidorowa na włoską nutę

Taka pilna potrzeba zupy... Ot, tak po prostu! Przeszukałam domową spiżarnię i znalazłam składniki idealne na szybką zupę z pomidorami w roli głównej. Zapraszam więc dziś na 

Szybką pomidorową na włoską nutę

składniki:

* lekko zagęszczony sok pomidorowy 500 g (można kupić w supermarketach gotowy)
* kilka łyżek oliwy z oliwek
* pół średniej cebuli drobno pokrojonej
* 2 duże ząbki czosnku starte na małych oczkach tarki
* przyprawy: łyżeczka suszonej bazylii, pół łyżeczki suszonego oregano, pół łyżeczki papryki ostrej
* sól i pieprz wedle potrzeb
* łyżeczka cukru
* 2 garście ryżu wypłukanego pod bieżącą wodą 
* szklanka wody
* dodatek niekonieczny: ser parmezan

Na początku ... umyłam ręce, niby nic, a jednak ważne! W rondlu rozgrzałam oliwę zeszkliłam cebulę, dodałam czosnek i przyprawy. Wymieszałam i na małym ogniu smażyłam całość. Zalałam pomidorowym sokiem, dodałam cukier, wodę, ryż i wymieszałam. Zagotowałam. Na małym ogniu gotowałam do miękkości ryżu. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Podane może być ze startym parmezanem :) wtedy jest idealne!



1 komentarz:

  1. bardzo lubię kuchnię włoską. a pomidorową z ryżem uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń