środa, 24 lipca 2013

Zupa z kurczaka z zielonym curry


Zapach orientu mi się marzy... 

Jakaś wyjątkowo egzotyczna podróż i smakowanie potraw na ulicznych straganach. 
 Tajlandia, Chiny, Indie... 
Ale funduszy brak!
 Wiec wizyta w supermarkecie, w którym na "orientalnych" półkach można dostać składniki potrzebne do wykonania prawie każdego egzotycznego dania. 



Dziś zapraszam na 

Zupę z kurczaka (tajską) z zielonym curry

składniki (na 2 miseczki)
* kurczak, użyłam średniej piersi, którą pokroiłam w paski
* pół papryczki chili drobno posiekanej
* cebulka szalotka drobniutko posiekana
* 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
* sól
* puszka mleczka kokosowego (u mnie 165 ml)
* łyżka zielonej pasty curry
* około 300 ml rosołu z kurczaka
* 2 łyżki oliwy z oliwek

W rondelku rozgrzałam oliwę. Podsmażyłam posiekaną cebulę, czosnek i papryczkę. Dodałam mięso, wymieszałam i na średnim ogniu obsmażyłam często mieszając. Do mięsa dodałam pastę curry, wymieszałam. Zalałam mleczkiem i rosołem. Posoliłam i na małym ogniu gotowałam około 10 minut. Zupę można podać z makaronem ryżowym. Pyszna i prosta!

3 komentarze: