niedziela, 5 maja 2013

Zupa krem z marchwi




Dziś bez wstępu i tak po prostu w kuchni serwowana jest:

Zupa krem z marchwi

składniki (na 2 porcje)
* 5 średnich marchewek pokrojonych na kostkę
* 1 pietruszka korzeń pokrojony na kostkę
* łyżka korzenia selera startego na drobnych oczkach tarki
* łyżka świeżego imbiru startego na tarce
* cebula szalotka drobno posiekana
* 2 szklanki bulionu
* 3 -4 łyżki oliwy z oliwek
* przyprawy (sól, pieprz, szczypta curry, listek laurowy, szczypta ostrej mielonej papryki, szczypta kuminu)
* 3 łyżki śmietany 18 %
* groszek ptysiowy

W rondlu rozgrzałam oliwę z oliwek, podsmażyłam cebulkę i imbir. Dodałam marchew, pietruszkę i selera, wymieszałam i zalałam bulionem. Przyprawiłam i gotowałam na małym ogniu, aż warzywa zmiękły. Następnie zdjęłam z ognia i zmiksowałam na gładką masę. Doprawiłam solą i 3 łyżkami śmietany 18%. Świetnie komponuje się z groszkiem ptysiowym.


Pięknie dziś :)
czas na rolki :)

4 komentarze:

  1. Uwielbiam krem z marchwi! Moja koleżanka robi świetny, podaje go jeszcze z czosnkowymi grzankami, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. zapraszam do konkursu: http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/wiosenne-zupy

    OdpowiedzUsuń
  3. Super:) Ostatnio stałam się wielka fanką kremów:)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetna zupka! ostatnio też robiłam, Twoja pycha wygląda:)

    OdpowiedzUsuń