czwartek, 30 maja 2013

Tarta ze świeżymi pomidorami i mozzarellą


Praca zajmuje mój czas okrutnie ostatnio. Lecz dziś i jeszcze kilka dni mam wolne, więc mogę poszaleć w kuchni. Pomysł na dzisiejszy obiad podsunęło mi przeglądanie "Książki kucharskiej włoskiej Mamy".

Dziś zapraszam na 

Tartę ze świeżymi pomidorami i mozzarellą 

składniki na ciasto:
* półtorej szklanki mąki pszennej
* 100 g masła
* łyżeczka proszku do pieczenia
* pół łyżeczki soli
* 1/4 szklanki wody
* żółtko
* łyżeczka oleju do wysmarowania formy do tarty 


Mąkę wymieszałam z solą i proszkiem do pieczenia. Dodałam pokrojone w małą kostkę zimne masło i żółtko roztrzepane z wodą. Zagniotłam ciasto. (jeśli za bardzo będzie się lepiło można dosypać mąki) Włożyłam je do lodówki na pół godziny. Po upływie tego czasu blat posypałam mąką i rozwałkowałam ciasto dość cienko i wyłożyłam nim formę do tarty o średnicy około 28 cm. Na ciasto położyłam papier do pieczenia i wysypałam fasolę. Z takim obciążeniem piekłam około 15 minut. W tym czasie przygotowałam nadzienie:

składniki:
* 4 średnie pomidory obrane ze skórki i pokrojone w plastry
* mozzarella porwana na drobne kawałki
* 2 plastry sera żółtego (Gouda) porwane na małe kawałki
* 3 jajka roztrzepane ze 100 ml śmietany 30% z przyprawami
* przyprawy (sól, pieprz, 2 łyżeczki suszonego oregano i łyżeczka suszonej bazylii)

 Ciasto wyjęłam z piekarnika, zdjęłam fasolę. Na wierzchu ciasta układałam pomidory, sery i zalałam przygotowaną masą z jajek i śmietany. Piekłam około 25 minut.


3 komentarze:

  1. uwielbiam tarty, wersja z pomidorami i mozzarellą brzmi bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, coś cudownego :) A ja akurat mam mozzarelkę :)

    OdpowiedzUsuń