poniedziałek, 17 grudnia 2012

Piękna para


To taka propozycja na lekki obiad, lub ciepły dodatek do obiadu. Wymyślony z potrzeby serca na pieczarkę w sposób inny niż zwykle. W domu dostawałam zwykłe pieczarki, usmażone na oliwie z cebulką, ale to nudne. Wymyśliłam więc taki duecik

pieczarki z groszkiem

składniki
* około 400 g pieczarek, obranych i pokrojonych na plasterki
* 3 łyżki groszku z puszki
* szalotka posiekana drobno
* sól
* pieprz
* pół łyżeczki curry
* 3 łyżki oliwy z oliwek
* ser pleśniowy, pokrojony na drobne kawałeczki, pokruszony - wszystko zależy od sera

Na początek gorąca patelnia! Na nią oliwa, rozgrzewam ją i wrzucam cebulę. Na lekko zeszklona cebulę pieczarki, które na małym ogniu pięknie puszczają sok. Wysmażam go prawie w całości i dorzucam groszek. Smażę razem na małym ogniu około 5 minut, często mieszając. Doprawiam solą, pieprzem i curry. Mieszam, smażę tak jeszcze ze 2 - 3 minuty często mieszając. Przekładam na talerz, posypuje serem i zjadam z kieliszkiem białego wina w zielonym kieliszku ;) Ale oczywiście można zjeść jako dodatek do drugiego dania. Smacznego!


2 komentarze: