czwartek, 25 października 2012

Kurczak z fasolką


Popołudnie było leniwe... Z kuchni dobiegał zapach babeczek marchewkowych... W brzuchu zaczęło się robić pusto. Zaglądanie do lodówki sprawia mi radość, gdy widzę fasolkę. Do tego kurczak śmiało wypina pierś, przytulając się do sosu sojowego... Mogę zaczynać przygotowania do obiadu. Dziś z chińską pałeczką, to znaczy nutką

Kurczak z fasolką 

składniki - dla 2 osób
* pierś z kurczaka pokrojona w cienkie paski, doprawiona pieprzem i solą
* łyżka mąki ziemniaczanej
* przyprawa 5 smaków
* sól, pieprz
* 2-3 łyżki sosu sojowego
* 2 łyzki oliwy z oliwek
* łyżka drobno posiekanej cebulki
* woda
* 2-3 pieczarki pokrojone w plastry
* pół czerwonej papryki pokrojonej w drobną kostkę
* ugotowana fasolka, u mnie mix 

 Na patelni rozgrzałam oliwę, dorzuciłam cebulę i chwilę ją smażyłam. Dodałam kurczaka obtoczonego w mące ziemniaczanej i na średnim ogniu go obsmażyłam, często mieszając. Do kurczaka dołączyła papryka, pieczarki i fasolka. Podlałam całość 4 - 5 łyżkami wody i sosem sojowym. Wszystko na średnim ogniu smażyłam około 10 minut, często mieszając. W połowie smażenia doprawiłam przyprawą 5 smaków, sola i pieprzem. Dla mnie idealne samo w sobie. Można też z ryżem... 
Polecam :)


 

2 komentarze:

  1. Mm, fasolka to jedno z moich ulubionych warzyw :) Takie danie musi być przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie dania z chińską nutką, zwłaszcza z przyprawą 5 smaków, pycha :)

    OdpowiedzUsuń