środa, 24 października 2012

Babeczka z marchewkowym sercem


Wszędzie ich pełno... Aż mi wstyd że jeszcze ich nie jadłam! A składniki takie banalne... Wykonanie jeszcze bardziej.

Babeczki z marchewkowym sercem

składniki
* 2 jajka
* szklanka mleka
*  pół szklanki oleju
* 4 czubate łyżki cukru
* 2 szklanki mąki pszennej
* półtorej szklanki marchewki startej na małych oczkach tarki
* łyżka proszku do pieczenia
* łyżka cynamonu

Składniki mokre, czyli mleko, olej i jajka roztrzepałam razem. W misce wymieszałam składniki suche, czyli mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i cukier. Suche zalałam mokrymi, dodałam marchewkę i wymieszałam. Silikonowe foremki uzupełniłam do 3/4 wysokości i piekłam około 25 minut, w moim piekarniku bez wskazań temperaturowych, czyli z sercem i do suchego patyczka ;) 
Udekorowane bardzo prostym kremem:
* łyżeczka cukru pudru
* 2 łyżki mascarpone
* 3-4 łyżki amaretto 
Wymieszane porządnie i wyciśnięte na babeczki. Do koloru posypka. Gotowe!  


7 komentarzy:

  1. Cudnie wyglądają :) Nie robiłam jeszcze takich, ale z chęcią bym to zmieniła.

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam wszelkie marchewkowe wypieki, a jeszcze tak ozdobione tym bardziej skradają moje serce:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Marchewkowe są pycha, muszę chyba niedługo upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Marchewkowe babeczki pyszne są :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam marchewkowe cuda:) Twoje babeczki wyglądają ślicznie:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń