poniedziałek, 14 maja 2012

Mini lasagne



Widziałam to danie kiedyś na zdjęciu i postanowiłam je odtworzyć. Lasagne już kiedys robiłam, ale te malutkie pyszności wyszły cudnie! 


Składniki:
* płaty makaronu do lasagne
* mięso mielone 25 dkg (zawsze używam indyka)
* pomidory krojone w puszce
* cebula
* 3 ząbki czosnku
* sól
* pieprz
* świeża bazylia
* oregano
* zioła prowansalskie
* ser żółty (np. Gouda)
* oliwa z oliwek


Wykonanie:


Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek , dorzucamy drobno posiekana cebulę i czosnek. Smażymy przez minutę, dwie i dokładamy mięso. Smażymy 3 - 4 minuty. Do mięsa dodajemy pomidory i przyprawy (bazylia, sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano) i smażymy jeszcze około 10 minut, do zredukowania soku z pomidorów.





W garnku gotujemy wodę na makaron. Zawsze ją solę i dolewam łyżkę oleju. Każdy płat makaronu gotujemy osobno przez 2, 3 minuty w czasie gdy mięso w pomidorach smaży się na patelni. Po przygotowaniu makaronu i mięsa zabieramy się do przygotowania foremek, każdą foremkę, taka jak na babeczki, ja używam silikonowych, wykładamy makaronem. Najlepiej jest przeciąć płaty na pół i wtedy pasują idealnie. Do środka wkładamy usmażone mięso i przykrywamy żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku około 30 minut. Po upieczeniu delikatnie wyjmujemy z foremki. Jeśli jest silikonowa, mini lasagne wychodzą rewelacyjnie. A smakują jeszcze lepiej!
Polecam ten eksperyment, bardzo efektowne danie!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz