Ciasto kakaowe z pomarańczą i białą czekoladą
Idealne ciasto na niedzielne popołudnie.
Ciasto kakaowe z pomarańczą i białą czekoladą
składniki
- 100 g masła roślinnego
- 3 łyżki kakao
- pół szklanki cukru (około 100g)
- 2 łyżki mleka
- 1 szklanka mąk
- 2 jajka
- sok z pomarańczy
- skórka otarta z pomarańczy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- biała czekolada
W rondelku roztopiłam masło, dodałam 3 łyżki kakao i 2 łyżki mleka. Przestudziłam. W misce ubiłam białka z cukrem, dodałam mąkę, proszek do pieczenia, sok z pomarańczy i skórkę, żółtka i przestudzoną zawartość rondelka. Zmiksowałam i przelałam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.Piekłam około 25 minut. Po przestudzeniu polałam białą czekoladą roztopioną w wodnej kąpieli :)
Nie lubię białej czekolady, ale ciasto na pewno jest smaczne ;D
OdpowiedzUsuńBiała czekolada i pomarańcze - duet idealny! Zapachniało świętami :)
OdpowiedzUsuńTakie puszyste się wydaje :). I wszystkie składniki mi podchodzą, więc będę musiała spróbować :)
OdpowiedzUsuń