Składniki:
(porcja na 2 talerze)
* około 10 małych pieczarek
* łyżka, dwie oliwy z oliwek
* marchewka
* cebulka, a dokładniej połowa
* bulion drobiowy, około 400 ml, nie czarujmy się wzięłam z kostki ;)
* ser żółty, tak około 2 plasterków, ale startych na tarce
* sól i pieprz
* świeża natka pietruszki do posypania zupy
* chipsy ziemniaczane własnej produkcji
Zupę zaczęłam od rozgrzania w garnuszku oliwy, podsmażeniu cebulki i pieczarek. To zalałam bulionem i dorzuciłam pokrojoną marchewkę. Gotowałam pod przykryciem na małym ogniu około 25 minut. W tym czasie zrobiłam i klopsy i chipsy. Ale o tym za chwilkę. Zupę przyprawiłam solą i pieprzem , dosypałam ser i wymieszałam. Koniec, przelałam do talerzy posypałam chipsami, pietruszką, dorzuciłam klopsy.
Klopsy - skład
* 250 g mięsa mielonego z indyka
* jajko
* 2 - 3 łyżki tartej bułki
* przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa, cebulka granulowana, papryka czerwona ostra mielona)
Wszystko zmieszałam na jednolita masę, uformowałam kulki i usmażyłam na złoto na oleju słonecznikowym. Odsączyłam z tłuszczu na ręczniku papierowym i do zupy!
Chipsy - skład
* 2 - 3 małe ziemniaki
* ciut soli
* lekko skropione oliwą spryskiwaczem
Ziemniaki pokroiłam na bardzo cienkie plastry, 1-2 mm. Ułożyłam na ręczniku papierowym, by odsączył się sok, przykryłam drugim i docisnęłam zostawiła w ręczniku na około 5 minut. Poukładałam je na papierze do pieczenia, ważne by każdy plaster leżał osobno i do piekarnika! nie wiem ile się piekły, sprawdzałam tylko, czy już są chrupiące. Świetna przekąska nawet do podjadania w domu przed telewizorem, zamiast tych zwykłych.
:)))
Uwielbiam klopsy, także w zupie - na pewno by mi taka zupa smakowała.
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłem zupy z klopsami :) Fajny pomysł, zupa i główne danie podane za jednym zamachem :)
OdpowiedzUsuń