Kupiłam gofrownicę i szaleję z goframi.
Najlepsze są weekendowe śniadania z nimi w roli głównej.
Pomysł na gofry wytrawne
składniki na 4 gofry
* jajko ( żółtko wbijam do miski, z białka ubijam pianę)
* szklanka mąki pszennej (około 3 czubatych łyżek)
* 1/4 szklanki mleka
* 3/4 szklanki wody
* łyżka oleju kokosowego
* szczypta soli
* szczypta proszku do pieczenia
* ulubione dodatki w ilości dowolnej - u mnie ser pleśniowy, pieczone kiełbaski drobiowe i pomidor
W misce wymieszałam żółtko jaja, mąkę, wodę, mleko, proszek do pieczenia, sól, olej. Na koniec dodałam pianę ubitą z białka jaja i gotowe! Rozgrzałam gofrownicę i piekłam około 10 minut - nie otwieram gofrownicy. Lubię takie twarde gofry, które można wziąć do ręki i zjeść jak kanapkę :)
Po otwarciu gofrownicy kruszę na gorące gofry ser, czekam chwilę aż się roztopi, ale nie zamykam gofrownicy ;)
Na wyjęte gofry z serem układam dodatki - kiełbaski, pomidory... i co tam jeszcze wyobraźnia podpowie!
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz