Proponuję obiad bardzo prosty, smaczny i sycący.
Smaczny niesamowicie!
Zapraszam na ....
Kluski śląskie z kurkami
na początek kurki:
Kurki na maśle
składniki:
* około 200 g kurek, oczyszczonych, wypłukanych i osuszonych
* łyżka masła
* pół średniej cebuli drobno posiekanej
* sól, pieprz
Na maśle
zeszkliłam cebulkę, dodałam kurki i pod przykryciem na małym ogniu
smażyłam około 10 minut co jakiś czas mieszając. Na koniec doprawiłam
sola i pieprzem.
kolej na:
Kluski śląskie
składniki
* 6 średnich ziemniaków
* mąka ziemniaczana
* jajko
* sól
Ziemniaki
obrałam, pokroiłam na ćwiartki i ugotowałam w osolonej wodzie.
Odcedziłam i dokładnie zgniotłam. Do ziemniaków dodałam jajko, posoliłam
i dodałam mąkę ziemniaczaną, dokładną ilość odpowiadającą
1/4 ilości ziemniaków. Ze składników zagniotłam sprężyste ciasto. Z
ciasta formowałam wałeczki i kroiłam jak na kopytka. Gotowałam w posolonej wodzie do wypłynięcia.
Kluski można podsmażyć, można podać zaraz po ugotowaniu. Na talerzu wyłożyłam kluski i posypałam przesmażonymi kurkami.
dodatkowo natka posiekanej pietruszki i jest smacznie!
Danie smakuje wybornie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz