Taka (po) świąteczna.
Zupa grzybowa
składniki:
* garść grzybów suszonych
* bulion warzywny
* marchew pokrojona w kostkę
* pół średniej pietruszki startej na grubych oczkach tarki
* średnia cebula drobno posiekana
* ząbek czosnku drobno posiekany
* 2 łyżki masła
* przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, listki laurowe, świeżo posiekana natka pietruszki
W rondelku w niewielkiej ilości wody ugotowałam grzyby. Gotowałam je około godziny na małym ogniu, następnie odcedziłam, przestudziłam i posiekałam. W garnku roztopiłam masło i zeszkliłam cebulkę, dodałam czosnek, marchew i pietruszkę. Wymieszałam i dodałam grzyby. Całość zalałam około 1/2 l bulionu warzywnego i wodą w której gotowałam grzyby. Całość gotowana około pół godziny. I obiad gotowy. Podane z makaronem.
fajna zupka :) wlasnie ja ugotowałam, wprawdzie na bulionie drobiowym, ale i tak pyszna :P
OdpowiedzUsuń