środa, 24 lipca 2013
Zupa z kurczaka z zielonym curry
Zapach orientu mi się marzy...
Jakaś wyjątkowo egzotyczna podróż i smakowanie potraw na ulicznych straganach.
Tajlandia, Chiny, Indie...
Ale funduszy brak!
Wiec wizyta w supermarkecie, w którym na "orientalnych" półkach można dostać składniki potrzebne do wykonania prawie każdego egzotycznego dania.
Dziś zapraszam na
Zupę z kurczaka (tajską) z zielonym curry
składniki (na 2 miseczki)
* kurczak, użyłam średniej piersi, którą pokroiłam w paski
* pół papryczki chili drobno posiekanej
* cebulka szalotka drobniutko posiekana
* 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
* sól
* puszka mleczka kokosowego (u mnie 165 ml)
* łyżka zielonej pasty curry
* około 300 ml rosołu z kurczaka
* 2 łyżki oliwy z oliwek
W rondelku rozgrzałam oliwę. Podsmażyłam posiekaną cebulę, czosnek i papryczkę. Dodałam mięso, wymieszałam i na średnim ogniu obsmażyłam często mieszając. Do mięsa dodałam pastę curry, wymieszałam. Zalałam mleczkiem i rosołem. Posoliłam i na małym ogniu gotowałam około 10 minut. Zupę można podać z makaronem ryżowym. Pyszna i prosta!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
moja pierwsza myśl to "brokułowa" ;) przez ten kolor hehe
OdpowiedzUsuńCiekawa zupka:)
OdpowiedzUsuńboska!!!
OdpowiedzUsuń