Omlet z boczkiem
składniki (1 porcja)
* 3 małe jajka
* 5 plastrów boczku pokrojonych w paski
* łyżka startego na drobnych oczkach parmezanu
* 3 łyżki śmietany 30 %
* sól, pieprz
* świeża natka pietruszki posiekana drobno
* kromka ukochanego pieczywa
Na rozgrzaną patelnię wrzuciłam boczek, wysmażyłam go na chrupiąco. Do boczku dodałam pokrojony w drobną kostkę chleb i na małym ogniu podpiekłam razem około 3 minut, często mieszając. Podpieczony chleb z boczkiem zalałam jajkami roztrzepanymi ze śmietaną, parmezanem solą, pieprzem i świeżą pietruszką . Smażone na małym ogniu około 5 minut pod przykryciem.
i świt
boczek to nie dla mnie, ale jakby dodała coś innego - omlet genialny :) uwielbiam omlety!
OdpowiedzUsuń