Składniki ciasto:
* 2 szklanki mąki pszennej
* 3/4 szklanki otrębów owsianych
* 4 żółtka
* masło, kostka cała
* pół szklanki cukru
* łyżeczka proszku do pieczenia
Żółtka wymieszałam z cukrem, dołożyłam pozostałe składniki i otrzymałam ciasto. Na godzinę włożyłam do lodówki.
Ciasto wyjęłam, rozwałkowałam (koniecznie trzeba podsypać mąką stolnicę) i wyłożyłam formę do tarty. Kilka ukłuć widelcem i ciasto przygotowane. Teraz masa.
Składniki:
* 4 jajka
* szklanka cukru
* szklanka słodkiej śmietany, 30%
* serek mascarpone, opakowanie 250 g
* skórka z cytryny starta na tarce
* sok z połowy cytryny, myślę teraz że soku może być więcej, będzie bardziej wyczuwalny
* 3 - 4 gruszki obrane i pokrojone na ćwiartki
Zaczęłam od zmiksowania jajek z cukrem, później reszta składników po kolei. Gotowe! Taką masę wylałam na ciasto. Na masę ułożyłam gruszki, każdą ćwiartkę ozdobiłam nacinając delikatnie nożem, wyszła mi kratka. Piekłam około 35 minut.
i na koniec CYTAT, nie wiem kto jest autorem, ale jest idealny na dziś
"Z dziećmi jest tak, że trzeba chować przed nimi ciasta. Inaczej je zjedzą, nawet jeśli nie będą mieć na nie ochoty. U wielu ten stan pozostaje do końca żywota."
wygląda bosko niczym serniczek :D
OdpowiedzUsuńdzięki :)
UsuńMmmm, gruszeczki :) zatęskniło mi się za gruszkami konferencjami z dziadkowej działki :)
OdpowiedzUsuńNie będę się tu rozpisywać - PIĘKNA!!! ;)
OdpowiedzUsuńsuper tarta, aż mi slinka pociekła. Wypróbuję ten przepis jak tylko moje gruszki dojrzeją:)
OdpowiedzUsuńObłędna tarta! Zapisuję, na pewno wkrótce zrobię :)
OdpowiedzUsuńna pewno pyszna:)
OdpowiedzUsuń