sobota, 5 maja 2012
Pomidorowa z bazylią
Zupa. W taki piękny i słoneczny dzień sprawa niemal idealna! A jeśli przy tym pachnie pomidorami i bazylią, u mnie pełnia szczęścia!
Składniki:
* puszka pomidorów krojonych
* 2 łyżki oliwy z oliwek
* 3 ząbki czosnku
* pół małej cebuli
* świeża bazylia
* sól
* pieprz cayenne
* łyżeczka cukru
* 3/4 szklanki wody
* ser mozzarella
* groszek zielony z puszki
Wykonanie:
W garnku rozgrzewamy olej, na którym przez minutę smażymy pokrojoną cebulkę, bazylię i przeciśnięty w prasce czosnek. Następnie wlewamy pomidory i wodę, dodajemy sól, pieprz i cukier. Gotujemy około 10 - 15 minut na małym ogniu. Pomidory powinny się rozgotować, jeśli nie można zmiksować zupę by uzyskać jej gładkość. W czasie, gdy zupa się gotuje, szykujemy miseczkę (lub dwie) z pokrojonym serem i odcedzonym groszkiem, tak na miseczkę po łyżce sera i groszku.
Po ugotowaniu zupę wlewamy do miseczki, dekorujemy np. listkiem bazylii i podajemy :)))
Smacznego! Inka
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz