wtorek, 29 marca 2016

Serniczek w kubeczku



Danie w 5 minut!
Idealne na niezapowiedziane wizyty. Wystarczy chwila i gotowe, smaczne, słodkie, ładnie wygląda!


Mini serniczek
składniki (na dwie porcje)
* ciastka czekoladowe (herbatniki) pokruszone 
* serek homogenizowany waniliowy (około 200 g)
* galaretka truskawkowa rozpuszczona w połowie wody zalecanej na  opakowaniu czyli około 200 ml
* czekolada gorzka starta na tarce 
* plaster cytryny do dekoracji 

Na początku przygotowałam galaretkę, która rozpuściłam w połowie wody zalecanej na opakowaniu i przestudziłam. W głębokim naczyniu zmiksowałam ser i dodałam galaretkę. Całość odstawiłam, by lekko stężało w chłodne miejsce. Tego momentu trzeba pilnować by masa nie stężała za bardzo.
Do szklanek wsypałam na dno pokruszone ciastka, tak około łyżkę stołową, a następnie wyłożyłam masę. Posypałam czekoladą i dodałam po pół plasterka cytrynki. Brakuje mi tylko listka mięty  ;)
Smacznego!




sobota, 26 marca 2016

Sałatka z burakiem i szynką



Sałatka zawsze i wszędzie...
Uwielbiam... Uwielbiam...
Tym razem propozycja raczej na "Po świętach".
Do wykorzystania składniki, które pozostaną po świątecznym obżarstwie.

składniki:
(ilość według uznania, kompozycja świetnie się sprawdziła, więc polecam!)

* sałata (mix)
* burak, ugotowany i pokrojony na małe kawałki
* pomidor, umyty i pokrojony 
* kapary odsączone 
* szynka, pokrojona w kostkę i podsmażona
* słonecznik, uprażony na suchej patelni
* ogórek kiszony pokrojony w kostkę
* ser pleśniowy pokrojony drobno
* sosik (po jednej części musztardy i miodu, 3 części soku z cytryny, wszystko zmieszane)

Składniki ułożyłam w misce i zalałam przygotowanym sosem, który jest orzeźwiający i niesamowicie podkręca smaki. 
Smacznego :)





sobota, 19 marca 2016

Babeczki z wiśniowym musem - ekspresowo


Są goście w domu - są babeczki!
Tym razem zapraszam na ciekaw połączenie korzennych przypraw, czekolady gorzkiej i kwaskowej wiśni!

składniki (na 18 sztuk)
* półtorej szklanki mąki
* 3/4 szklanki brązowego cukru
* łyżka płaska proszku do pieczenia
* szczypta soli
* 2 łyżki startej drobno gorzkiej czekolady
* 2 łyżki przyprawy do piernika
* łyżeczka cynamonu
* 2 jaja
* 200 ml mleka
* 3/4 szklanki oleju
* mus wiśniowy (u mnie gotowy ze sklepu)
* cukier puder do dekoracji

Szklanka 250 ml.

W jednej misce wymieszałam mleko, jaja i olej. 
W drugiej, większej połączyłam mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, czekoladę, przyprawy do piernika i cynamon. 
Do miski z suchymi składnikami przelałam mokre, zmiksowałam szybko i gotowe. 
Do foremek na babeczki wyłożonych papilotkami papierowymi nalewałam ciasto tak do połowy. Na środku ciasta do każdej babeczki kładłam pół łyżeczki musu. Następnie przykryłam mus dopełniając papilotki ciastem do 3/4 wysokości. Piekłam około 30 minut.
Po wyjęciu z piekarnika przestudziłam udekorowałam cukrem pudrem. 






niedziela, 13 marca 2016

Sałatka z mięsem mielonym z indyka




Wiosna wielkimi susami zbliża się i już nie mogę się doczekać, aż zdejmę gruba kurtkę, założę pomarańczowy płaszcz i poszukam na straganach świeżych warzyw. Tymczasem na talerzu porcja obiadu lekkiego i smacznego. Trochę zielni, odrobina mięsa i może garść pomidorków :) Smacznie, prosto, lekko :)

składniki (na jedną porcję)
* 2 garście sałaty (mix)
* kilka pomidorów koktajlowych
* garść oliwek zielonych
* groszek konserwowy, około łyżki stołowej
* 2 średnie ogórki konserwowe
* czubata łyżka pokrojonej w kostkę zielonej papryki
* sos/dressing (łyżeczka musztardy, łyżeczka miodu, kilka łyżeczek soku z cytryny - wstrząśnięte, wymieszane ;)
* mięso mielone z indyka około 100 g usmażone na łyżce oliwy z oliwek, doprawione tymiankiem i czosnkiem

Wszystkie składniki ułożyłam w misce i zalałam dressingiem! 
Proste i smaczne!
Polecam!