niedziela, 31 stycznia 2016

Ryż, grzyby i mięso mielone


Po dwóch miesiącach odpoczynku, wracam z przepisem. Pierwsza niedziela ferii, chwila krótka w kuchni, idealne składniki i jest!
Takie dania mogę jeść codziennie!
Choć ostatnio zajadam się ... ale o tym innym razem :)

Teraz zapraszam do gotowania 

risotto z mięsem mielonym i grzybami

składniki:
* 200 g mięsa mielonego z indyka
* cebula szalotka drobno posiekana
* ząbek czosnku drobniutko posiekany
* 3 - 4 łyżki oliwy z oliwek
* litr rosołu drobiowego
* wcześniej ugotowane w szklance  wody, na małym ogniu,  dwie garstki grzybów suszonych, wystudzone i posiekane drobno
* woda z gotowania grzybów, około pół szklanki
* 3/4 szklanki ryżu arborio, wypłukanego w zimnej wodzie
* przyprawy: suszony tymianek, zioła prowansalskie, sól, pieprz
* ser parmezan do posypania gotowej potrawy

Zaczęłam od przygotowania składników. Na głębokiej patelni rozgrzałam oliwę, podsmażyłam cebulkę i czosnek, dodałam mięso mielone. Razem usmażyłam, rozdrabniając mięso by się nie posklejało.  Dodałam ryż, tymianek i zioła prowansalskie, całość przesmażyłam chwilę, dosypałam przyprawy, wymieszałam zalałam wodą z grzybów. Wymieszałam i gotowałam całość około 25 minut na małym ogniu podlewając od czasu do czasu bulionem z kurczaka. Doprawiłam solą i pieprzem, podane z serem parmezanem. Smacznego!