wtorek, 19 maja 2015

Sałatka z kaszą gryczaną i ....



Sezon na kasze w pełni, oczywiście w mojej kuchni. Dziś polecam danie idealne na wizytę niespodziewanych gości. W lodówce, szafce zazwyczaj można znaleźć te lub podobne składniki. Krojone, mieszane i niewstrząśnięte!  

Sałatkę z kaszy gryczanej z....

składniki:
(na  2 - 3 porcje)
* woreczek ugotowanej kaszy gryczanej
* 2 małe pomidory pokrojone w kostkę
* pół puszki groszków sałatki meksykańskiej odsączonych z zalewy
* 2 średnie ogórki kiszone
* 2 łyżki pokrojonej drobno papryki czerwonej
* 1/3 kostki sera typu feta pokrojonego w kostkę
* sól, pieprz do smaku

Wszystkie składniki wymieszałam w misce i doprawiłam pieprzem i odrobiną soli. Gotowe!

Rada: z solą trzeba uważać, feta jest dość słonym serem 




niedziela, 17 maja 2015

7 życzeń - nowe miejsce na mapie kulinarnej Warszawy


Warszawa. 
Niby dużo miejsc do odwiedzenia, tak kulturalnej jaki i kulinarnej mapie. 
No właśnie... niby.... Kulinarnie są jednak "czarne dziury" w których ciężko znaleźć ciekawy lokal z dobrym jedzeniem za rozsądną cenę. Takim miejscem jest moja okolica. Dlatego radość moja ogromna, gdy dowiedziałam się o lokalu 7 życzeń. Wczoraj odbyło się otwarcie i oczywiście nie mogło nas tam zabraknąć. Właściciele to ludzie z pasją i miłością do jedzenia, gotowania, świeżych produktów, świetnych kompozycji smakowych. W lokalu otrzymacie ofertę kuchni japońskiej i meksykańskiej. Ciekawy miks kultur i smaków. Testowaliśmy na sobie, ja oczywiście sushi, a on kuchnia meksykańska. I? Rewelacja! Najlepsze sushi jakie jadłam, a jadłam już dużo i wielu miejscach, dużo ryby, ryż pięknie trzyma całość, estetycznie podane... Świetna chimichanga (burrito smażone na oleju lub maśle, popularne na północy Meksyku), z idealnym mięsem, dobrze doprawiona, w rozsądnej cenie. 
Po pierwszej wizycie, ale nie pierwszej uczcie u Tego kucharza, jesteśmy zachwyceni i trzymamy kciuki!














Jedliśmy za własne pieniądze, polecam bo bardzo lubię, uwielbiam wręcz!!!
Adres:
7 życzeń
ul. Monte Cassino 13/5
Warszawa Wola


niedziela, 10 maja 2015

Sałatka z kuskusem, kurczakiem i zielonymi warzywami



Porwała mnie fala mody na kaszę. Zawsze ją lubiłam, ale nigdy tak do końca nie zdawałam sobie sprawy z ich zdrowotnych właściwości.Zawierają witaminy, minerały, wspomagają trawienie i zaspokajają głód na długo. Dotychczas wykorzystywałam je jako dodatek do drugich dań,  do polania sosem, lub w zupach. Od jakiegoś czasu odkrywam je w wersji sałatkowej. Na początek zapraszam na sałatkę z kuskusem, kaszą chyba najłatwiejszą do przygotowania.


Sałatka z kuskusem, kurczakiem i zielonymi warzywami
(porcja dla 2 osób)

* kasza kuskus (pół szklanki kaszy wsypałam do głębokiej miski i zalałam taką samą ilością gotującej się  wody i kilkoma kroplami oliwy z oliwek, zostawiona pod przykryciem na około 5 minut, wymieszana i gotowa do spożycia)
* pierś z kurczaka pokrojona na małe kawałki, przyprawiona (sól, pieprz, curry, czosnek, papryka ostra mielona) i usmażona na złoto
* pół puszki groszku zielonego odsączonego z zalewy
* 2 ogórki kiszone pokrojone w kostkę
* 2 łyżki kaparów
* 2 plastry sera pleśniowego pokruszone w drobna kostkę
* sól, pieprz do smaku

Wszystkie składniki włożyłam do miski i wymieszałam. Sałatka gotowa.

 * opcjonalnie: można do sałatki dodać majonez lub sos czosnkowy, ale według mnie bez tego jest wyśmienita!







Smacznego :)

sobota, 9 maja 2015

W kwietniu na talerzu i nie tylko....

Tym razem małe podsumowanie przepisów kwietnia w zdjęciach.

Na początek BABECZKI



Kapusta w odsłonie kremowej



PULPETY  na plackach ziemniaczanych to całkiem niezłe połączenie.



TARTA na kruchym cieście 



 OBIAD na słodko, czyli placki z jabłkami.



GULASZ z wołowiny z dużą ilością marchewki pasuje do kaszy czy ziemniaków, a smakuje wybornie!


PĘCZOTTO, czyli polska wersja risotto, chyba jednak smaczniejsza.


A to jeszcze nie wszystko....
W kwietniu i maju zaczynają sezon Food Trucki.
Pod jednym z centr handlowych w Warszawie "stacjonują" do końca maja.
Świetny pomysł! 
Skorzystałam z okazji i oczywiście sprawdziłam ofertę.

Tym razem padło na Bandę Kotleta.
Co serwują? Przepyszne kanapki z mięsem! Np. zrazik, parówka, mortadela, jajko sadzone.... do tego świeże warzywa, pikle i sosy. Wszystko podane w chrupiącej bułce.



Do tego frytki i jest świetnie :)



Ciekawe co maj smacznego przyniesie?


niedziela, 3 maja 2015

Quiche z wędliną, serem i pomidorami



Teoretycznie quiche powinno być na cieście kruchym. Ta wersja powstała na cieście francuskim i smakuje rewelacyjnie. Propozycja idealna dla zapracowanych, obiad prosty, szybki i bardzo łatwy. 

Quiche z wędliną, serem i pomidorami

Składniki:
* opakowanie ciasta francuskiego
* 4 jaja
* 150 ml jogurtu naturalnego 
* 3-4 plastry sera żółtego
* 2 łyżki kukurydzy z puszki
* 20 dag kiełbasy pokrojonej w kostkę i usmażonej
* 4 plastry pomidora przekrojone na pół
* przyprawy (sól, pieprz, suszone oregano, tymianek, bazylia, cząber, zioła prowansalskie, czosnek granulowany)



Ciastem francuskim wyłożyłam formę do tarty o średnicy 28 cm. Ciasto delikatnie nakłułam widelcem i rozłożyłam na nim połowę sera żółtego, następnie równomiernie rozsypałam podpieczoną kiełbasę, kukurydzę. Całość zalałam jajkami roztrzepanymi z jogurtem i ziołami. Na wierzchu poukładałam pomidora i resztę sera żółtego. Ciasto piekło się około 30 minut w 180 stopniach. 





piątek, 1 maja 2015

Ciasto kruche z dżemem i rosą





Dzisiejszy pomysł na ciasto to propozycja dla fanów powideł śliwkowych :) ale nie tylko.... Smakuje dobrze na zimno i na ciepło, np. w towarzystwie lodów i pysznej kawy! Zapraszam na ciasto łatwe i przepyszne




Ciasto kruche z dżemem i rosą

ciasto: 
* 2 i pół szklanki mąki
* 3/4 szklanki cukru
* łyżeczka proszku do pieczenia
* kostka masła miękkiego - 200 g
* szczypta soli
* 4 żółtka

Z podanych składników zagniatam jednolite ciasto i wkładam na pół godziny do lodówki. Po wyjęciu rozwałkowuję na grubość około 0.5 cm i wykładam silikonową formę do tarty o średnicy 28 cm i nakłuwam w kilku miejscach widelcem.

pozostałe składniki:
* około 750 ml powideł śliwkowych (mogą być każde inne)
* skórka starta z 1 cytryny
* 50 g startej na drobnych oczkach tarki czekolady mlecznej (może być gorzka)
* rosa, czyli piana ubita z pozostałych po żółtkach 4 i połowy szklanki cukru

Na przygotowanym jak wyżej opisałam cieście rozsypuję równomiernie skórkę z cytryny i czekoladę. Delikatnie rozlewam powidła i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 15 minut. Po tym czasie ciasto wyjmuję i równomiernie rozkładam na nim pianę. Piekę jeszcze około 15 minut. Po przestudzeniu z piany ukazują się piękne kropelki rosy. Smacznego!