niedziela, 18 maja 2014

Tarta z gruszką i serem pleśniowym




Dziś wreszcie słońce! Do tego proponuję na obiad coś prostego i szybkiego w przygotowaniu









Tarta z gruszką i serem pleśniowym

* opakowanie ciasta francuskiego
* gruszka, obrana i pozbawiona gniazd nasiennych, pokrojona w cienkie plastry
* około 250 ml śmietany 18%
* 1 trójkąt sera z niebieską pleśnią
* 2 jajka
* sól i pieprz
* łyżeczka suszonego tymianku

Ciasto francuskie ułożyłam w kwadratowej tortownicy. Na cieście ułożyłam gruszkę i rozsypałam pokruszony ser.  Jajka ubiłam ze śmietaną, doprawiłam solą, pieprzem i tymiankiem. Mieszankę rozlałam na cieście, piekłam około 50 minut w 180 stopniach.

niedziela, 11 maja 2014

Kurczak w sosie grzybowym

Propozycja na obiad. Obiad z kurczakiem i grzybami. Do tego sałatka i popołudnie idealne!

Kurczak w sosie grzybowym
* 5 pałek z kurczaka doprawionych solą, pieprzem i papryką ostrą, odstawione do lodówki na dwie, trzy godziny
* olej słonecznikowy

Kurczaka usmażyłam na patelni pod przykryciem na kilku łyżkach oleju słonecznikowego. Trwało to około 20 minut, na małym ogniu i często przekręcałam je na różne strony.

sos grzybowy
* kilka grzybów suszonych * półtorej szklanki wody * łyżka masła * łyżka mąki * łyżeczka drobno posiekanej cebuli * 2 łyżki gęstej śmietany
* sól i pieprz

Sos zaczynam od ugotowania grzybów. Do garnka wlewam wodę i zagotowuję, zmniejszam ogień na mały i wsypuję 6-7 grzybów suszonych. Gotuję na małym ogniu około godziny, czasem dłużej, zależy od grzybów. Mają się zrobić miękkie. Grzyby odcedzam i zostawiam na sitku. Wodę z gotowania grzybów oczywiście zachowuję! Na patelnię wkładam masło do którego po roztopieniu dodaję cebulkę. Do tego dokładam pokrojone w drobną kostkę ugotowane grzyby. Podsmażam wszystko razem, mieszam i zasypują łyżką mąki, znowu mieszam. Zalewam wywarem z gotowanych grzybów, całość doprawiam sola, pieprzem i gotuję jakieś 3 - 4 minuty na małym ogniu. Do sosu wkładam usmażonego wcześniej kurczaka i gotuję na małym ogniu około 20 minut. Do kubka wlewam śmietanę, hartuje ja łyżką sosu z patelni i zalewam sos, mieszam, zagotowuje na małym ogniu jakieś 3- 4 minuty. I gotowe do całości pasuje sałata, np. TA Polecam!



poniedziałek, 5 maja 2014

Kwiecień na talerzu

Poniedziałek i przegląd pysznych dań z ubiegłego miesiąca.
Na początek


kawa... odkryłam świetną kawiarnię, ale o tym niebawem
Burger na obiad? Czemu nie :)
Do tego na przystawkę nachos i wino...




Na obiad w domu może być DORSZ


Jeszcze trochę kawy :)



Na niedzielę karkóweczka prosto z pieca, pachnąca i rozpływająca się w ustach!
Do zjedzenia ze świeżym chlebem, ziemniakami....


 Bydgoszcz  wycieczka i coś przepysznego!
Ragout z dorsza w sosie z runa leśnego


Popołudniowe lenistwo z pizzą na francuskim cieście


Raz w miesiącu,przynajmniej!, pozycja obowiązkowa, staram się korzystać z ofert w godzinach lunchu. Wtedy można trafić na wyjątkowe uczty w niskich cenach! 


Lasagne z mięsem powróciła!


I sałatka :)



Do tego warzywa i kotlecik :)


Ciekawe co smacznego czeka mnie w maju :)

piątek, 2 maja 2014

Bydgoszcz na talerzu




Nie tak dawno wybraliśmy się pozwiedzać Polskę, padło na Bydgoszcz. Miasto bardzo mi się podobało. Ma swój klimat. Jednakże dziś i tutaj o potrawach i miejscach w których mieliśmy okazję jeść.



Na początek zachęcająca reklama restauracji z Burgerami. A czemu nie? Tak też znaleźliśmy się w City Diner 52. Po zerknięciu na menu wybór padł oczywiście na Burgery, których jest sporo. Cenowo też jest bardzo miło, tanio i smacznie. Do tego świetnie oddany klimat amerykańskich lokali. Chętnie kiedyś wrócimy :)

i przy każdym stoliku gniazdko :)
Ameryka w każdym detalu
smaczny Burger podany przez przemiłą obsługę
Po spacerze w parku, które są w Bydgoszczy bardzo ładne i klimatyczne, weszliśmy na piwo do Warzelni Piwa.
Niestety... rozczarowanie. 


To czas ruszyć dalej... Po kolejnym spacerze pora na obiad.
Trafiliśmy do Restauracji Sowa. Przepyszne jedzenie! Tak nam smakowało, że następnego dnia poszliśmy tam jeszcze raz.

na początek przepyszne francuskie i czerwone
niezwykle pyszna wątróbka z jabłkiem i cebulą - połączenie idealne
polędwiczka wieprzowa duszona w kurkach, podana z warzywami i polentą - zawsze chciałam jej spróbować

drugiego dnia wino to samo, wątróbka ponownie i...
ragout z dorsza w sosie z runa leśnego zapieczone pod warstwą ciasta drożdżowego
co za smak i zapach :) cudny!

Przy następnej wizycie - pozycja obowiązkowa!
Byliśmy jeszcze oczywiście na kawie!
Trafiliśmy do kawiarni Cafe Kino.
Przyjemna obsługa, pyszna kawa i wino, niskie ceny, miejsce nie tylko dla kinomaniaków. 
Super!


To tyle. Do następnej podróży!



czwartek, 1 maja 2014

Rukola i reszta


Wracam po długim milczeniu. 
Na Majówkę mam pyszną sałatkę. 
Lekką i kolorową.

Sałatka z rukolą 

* solidna garść rukoli
* kilka pomidorków koktajlowych pokrojonych w ćwiartki
* łyżka kaparów
* około 10 czarnych oliwek przekrojonych na pół
* mozzarella odsączona z zalewy i porwana na małe kawałki

Składniki wymieszane i zalane sosem musztardowo -miodowym:

* łyżka sou z cytryny
* łyżka miodu
* 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
* łyżka oliwy z oliwek

Składniki wymieszałam i gotowe!