sobota, 15 marca 2014

Kuleczki ziemniaczane





Taki mały, pyszny dodatek np. do gulaszu, proponuję Ten z wołowiną lub Ten z kurczakiem. Dodatek dobry też do podania z przesmażonym boczkiem. Idealny pomysł na wykorzystanie ziemniaków pozostałych z drugiego dania.




Kuleczki ziemniaczane

składniki
* około 1kg ugotowanych ziemniaków dokładnie rozgniecionych
* 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
* 1 jajko
* łyżeczka majeranku
* sól i pieprz do smaku

Z przygotowanych składników przygotowałam puszystą masę. Za pomocą łyżki wybierałam równe porcje i w dłoniach formowałam z niej kulki, które wrzucałam na wrząca posoloną wodę i gotowałam do wypłynięcia, około 2 -3 minut. Gotowe! 



czwartek, 13 marca 2014

Kulinarne inspiracje - Smaki Czasu

Od dłuższego czasu (kilku lat) oglądam namiętnie mnóstwo programów kulinarnych. Prowadzą je znani szefowie kuchni, smakosze, pasjonaci, blogerzy. Lubię programy polskie i zagraniczne. Od jakiegoś czasu mam swoich faworytów. Zacznę od polskiego podwórka. 
Karol Okrasa. Kucharz i fantastyczny prowadzący programy kulinarne. Oglądałam wszystkie, nie pisze od deski do deski. Każdy program ma swój urok, choć najciekawsze były chyba "Smaki czasu" i "Okrasa łamie przepisy". 
Kilka dni temu siedząc w domu wróciłam do programu "Smaki czasu". Odcinek z panią D.Stenką i ryba na cebulowej poduszce.

Dorsz w cebuli i pomidorach

składniki:
* cebula pokrojona w piórka - około 7 - 8 średnich
* pół średniej papryczki chili drobno posiekanej
* 2 małe ząbki czosnku starte na drobnych oczkach tarki
* oliwa z oliwek
* 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
* 1 puszka posiekanych pomidorów
* skórka z 1 wyszorowanej wcześniej cytryny i sok z połowy 
* 1 łyżka masła
* 1 łyżka cukru
* sól i pieprz do smaku

W rondlu rozgrzałam oliwę na której podsmażyłam do miękkości cebulę wraz z czosnkiem i papryczką chili, często mieszając. Dodałam koncentrat pomidorowy i zalałam puszką pomidorów. Całość doprawiłam do smaku solą, pieprzem, skorka i sokiem z cytryny. Wymieszałam i na małym ogniu dusiłam często mieszając. Pod koniec doprawiłam cukrem, wymieszałam i dodałam masło, które nadało kremowego charakteru. Całość gotowała się do zredukowania soku z pomidorów. W czasie gotowania cebuli przygotowałam dorsza.

Dorsz 
składniki:
* 2 filety z dorsza, doprawione solą, świeżo mielonym pieprzem, startą skórką z cytryny
* kilka plastrów boczku wędzonego, pokrojonych w paski i wysmażonych na chrupko na małym ogniu, odsączony z nadmiaru tłuszczu
* oliwa z oliwek

Dorsza wcześniej doprawionego przykryłam wysmażonym czosnkiem. Ułożyłam na blaszce wyścielanej pergaminem skropionym delikatnie oliwą oliwek. Piekłam około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 
Podanie: Na talerz wyłożyłam cebulkę, na cebulkę filet z dorsza. Obiad idealny!




Smacznego!