poniedziałek, 27 stycznia 2014

Ciasto z cynamonem i żurawiną



Na deser w ten zimowy czas upiekłam ciasto. Jego pierwowzór znalazłam TU. Jest naprawdę pyszne, aromatyczne. Pachnie dziś w całym domu!







Ciasto z cynamonem i żurawiną

składniki:
* szklanka chudego mleka, około 250 ml
* 2 szklanki mąki pszennej
* 2 jaja
* 6 łyżek miodu
* pół kostki masła, około 100 g
* 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
* łyżka cynamonu
* pół szklanki cukru
* około 50 g suszonej żurawiny, którą drobno posiekałam

Jajka roztrzepałam z mlekiem. W rondelku roztopiłam masło, dodałam cukier i miód i na małym ogniu mieszałam do połączenia się składników. Po przestudzeniu połączyłam z jajkami i mlekiem. W misce wymieszałam mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Dodałam wcześniej przygotowane składniki mokre, żurawinę i zmiksowałam. Ciasto piekłam około 50 minut w 180stopniach.

niedziela, 26 stycznia 2014

Kanapka z pastą z pasztetu


Na śniadanie czy kolację idealnie nadają się takie mini kanapeczki z lekko odmienionym pasztetem. Robiłam kiedyś podobne do TEJ zupy.



Kanapka z pastą z pasztetu

składniki:
* kilka kromek bagietki pokrojonej w kromki
* pasztet drobiowy w puszce, około 100g
* łyżeczka majeranku
* łyżka sera żółtego startego na drobnych oczkach tarki
* pół łyżeczki cebuli drobno startej na tarce
* świeżo mielony pieprz

Wszystkie składniki umieściłam w misce i dokładnie wymieszałam. Tak przygotowanym pasztetem smarowałam kromki z bagietki. Można podać ze świeżą natką pietruszki.

sobota, 25 stycznia 2014

Ogórkowa z kurczakiem

W ten zimowy czas mam na rozgrzewkę

Zupę ogórkową z kurczakiem
(składniki na 2 talerze)

* 1 pierś z kurczaka pokrojona w paski i oprószona łyżeczką mąki pszennej
* mała cebulka drobno posiekana
* ząbek czosnku drobno posiekany
* średnia marchew pokrojona w kostkę
* mała pietruszka (korzeń) starta na tarce
* 5 średnich ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
* 2 średnie ogórki kiszone starte na grubych oczkach tarki
* około 1 litra bulionu z kurczaka
* 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
* przyprawy - 3 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz

W rondlu rozgrzałam oliwę, zeszkliła cebulkę i dodałam czosnek. Po minucie - dwóch do rondla powędrował kurczak, obsmażyłam go i całość zalałam bulionem. Dołożyłam ziemniaki, marchew i pietruszkę, doprawiłam zielem angielskim, listkiem laurowym, solą i pieprzem. Gotowałam aż warzywa były miękkie i dodałam ogórki, zagotowałam i na małym ogniu całość bulgotała jeszcze z 5 minut. Do podania można dodać natkę pietruszki i gotowe!




wtorek, 14 stycznia 2014

Tagliatelle z kurczakiem w dwóch sosach





I mam go! Ostatni raz gotowałam to danie jakieś 2 lata temu na działce znajomych. Dziś wreszcie znalazłam odpowiednia chwilę by przygotować znów ten niezwykle pyszny obiad:





Tagliatelle z kurczakiem w dwóch sosach

składniki: (na 2 porcje)
* makaron - u mnie wstążki tagliatelle ugotowane w posolonej wodzie

sos pomidorowy:
* puszka pomidorów krojonych
* pół szklanki wody
* średnia cebula drobno posiekana
* 3 ząbki czosnku drobno posiekane
* 3-4 łyżki oliwy z oliwek
* 2 łyżeczki drobno posiekanej świeżej natki pietruszki
* łyżeczka suszonego oregano
* łyżeczka cukru
* 3 listki laurowe
* sól i pieprz


sos śmietanowy z kurczakiem
* 1 pierś z kurczaka pokrojona w paski, godzinę wcześniej posolona i doprawiona pieprzem
* 2-3 łyżki oliwy z oliwek
* łyżka płatków migdałów
* śmietana 18%, około 200 ml
* sól, pieprz

Przygotowanie zaczęłam od sosu pomidorowego. W rondlu podgrzałam oliwę, na której zeszkliłam cebulkę. Dodałam czosnek i smażyłam około minutę. Do rondla wlałam pomidory, wodę i przyprawy - pietruszka, oregano, listki laurowe, cukier, sól i świeżo mielony pieprz. Gotowałam na małym ogniu około 25 minut, od czasu do czasu mieszając, połowa wywaru powinna odparować. Pod koniec gotowania doprawiłam sola i pieprzem.

Na patelni rozgrzałam oliwę i podsmażyłam kurczaka, dodałam migdały i całość na małym ogniu smażyłam około 5 minut, często mieszając. Dodałam śmietanę, wymieszałam i smażyłam około 5 minut na małym ogniu. 

Ugotowany makaron przełożyłam na talerz, polałam sosem pomidorowym i sosem śmietanowym. Wymieszane na talerzu stanowi niesamowitą ucztę dla podniebienia.




niedziela, 12 stycznia 2014

Ekspresowa zupa grochowa

Dziś pomysł na... pyszny obiad w ekspresowym stylu! Skorzystałam z gotowej mieszanki mrożonej, ot takie przyspieszenie po dniu pełnym pracy;)

Ekspresowa zupa "grochówka"

składniki:
* mieszanka mrożona gotowa "zupa grzybowa" (a w niej ziemniaki, groch, marchew, pietruszka)
* 2 ząbki czosnku startego na drobnych oczkach tarki
* pół cebuli drobno posiekanej
* 2 grzyby suszone
* łyżka suszonego majeranku
* kilka ziaren ziela angielskiego
* 3-4 listki laurowe
* sól, pieprz świeżo mielony
* oliwa z oliwek (około 3-4 łyżek)
* 200 g kiełbasy myśliwskiej pokrojonej w plastry, a plastry na pół
* bulion warzywny, około 1 litra



W garnku rozgrzałam oliwę i dodałam kiełbasę, podsmażyłam ją i dodałam cebulę i czosnek. Wymieszałam i na małym ogniu podsmażyłam. Dodałam gotową mieszankę zupę grochową i całość zalałam bulionem warzywnym, około 1 litra, dorzuciłam przyprawy - majeranek, ziele angielskie, 3 listki laurowe, sól i świeżo mielony pieprz, grzyby suszone. Gotowałam około 25 minut czasem mieszając, ewentualnie doprawiłam pod koniec pieprzem i solą.
Podane ze świeżą pietruszką :)





czwartek, 9 stycznia 2014

Bigos z włoskiej kapusty

Kapusty długo nie lubiłam... gotować. Kiedy już spróbowałam, co jakiś czas do niej wracam. Tymczasem mam w rondelku

Bigos z włoskiej kapusty z kiełbasą i papryką

składniki
* pół główki kapusty włoskiej poszatkowanej
* około 200 g kiełbasy pokrojonej w kostkę
* średnia cebula drobno posiekana
* średnia marchew starta na grubych oczkach tarki
* pół czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
* mała papryczka chili (lub pół) posiekana drobno
* około 400 ml (półtorej szklanki) bulionu warzywnego
* czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
* kilka łyżek oliwy z oliwek
* przyprawy (sól, pieprz, kilka ziaren angielskiego, szczypta papryki ostrej mielonej, 3 - 4 listki laurowe)


W wysokim rondlu rozgrzałam oliwę na której podsmażyłam kiełbasę. Dodałam cebulę i ją zeszkliłam. Do rondla dorzuciłam kapustę, marchew, paprykę, chili (jeśli chcecie mniej ostrą kapustę połowa będzie wystarczająca). Wymieszałam i zalałam bulionem, doprawiłam solą, pieprzem, papryką, zielem angielskim i listkiem laurowy.. Dusiłam pod przykryciem na małym ogniu często mieszając około godziny. Gdy kapusta zmiękła dodałam koncentrat pomidorowy, wymieszałam dokładnie i gotowałam jeszcze z 5 minut. Podane ze świeżym pieczywem i świeżymi listkami pietruszki.









poniedziałek, 6 stycznia 2014

Gołąbki z mięsem z indyka i kaszą jaglaną


Nowy Rok powitałam pysznym obiadem. Kiedyś we Wrocławiu jadłam pyszne gołąbki nadziewane kaszą. Postanowiłam odtworzyć to danie*.


Gołąbki z mięsem z indyka i kaszą jaglaną

składniki:
* kilka liści kapusty włoskiej (u mnie wyszło 7 gołąbków)
* około 250 g mięsa mielonego z indyka
* średnia cebula posiekana drobno
* 2 ząbki czosnku starte na drobnych oczkach tarki
* 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
* przyprawy - sól, pieprz, szczypta ostrej papryki mielonej, 2 łyżeczki kurkumy
* kilka plastrów boczku
* około 100g kaszy jaglanej, ugotowanej według przepisu na opakowaniu 
* PLUS - woda do gotowania kapusty, łyżka oliwy do smarowania naczynia żaroodpornego, ewentualnie sól i pieprz by dosmaczyć farsz


Cebulę i czosnek zeszkliłam na oliwie i dodałam mięso z indyka wcześniej dokładnie wymieszane z przyprawami. Często mieszając smażyłam około 15 minut na średnim ogniu. Odstawiłam do wystudzenia. 
W posolonej lekko wodzie ugotowałam liście kapusty. Wrzuciłam je do gotującej się wody i gotowałam około 5 minut. Następnie odcedziłam, przelałam zimną wodą i osuszyłam. 
Do wystudzonego mięsa dodałam ugotowana kaszę jaglaną i wymieszałam dokładnie.
Liście rozkładałam i po kolei napełniałam farszem, zawijając od dłuższej strony. 
Uformowane gołąbki ułożyłam w naczyniu wysmarowanym odrobiną oliwy, pomiędzy gołąbki wkładałam plastry boczku. Całość przykryłam folia aluminiową i piekłam w piekarniku około pół godziny. Wyszło bardzo aromatyczne danie!










* inspiracja z magazynu "Sól i Pieprz" 6/2013