sobota, 28 grudnia 2013

Zupa grzybowa

Dziś na obiad zupa grzybowa.
Taka (po) świąteczna.

Zupa grzybowa

składniki:

* garść grzybów suszonych
* bulion warzywny
* marchew pokrojona w kostkę
* pół średniej pietruszki startej na grubych oczkach tarki
* średnia cebula drobno posiekana
* ząbek czosnku drobno posiekany
* 2 łyżki masła
* przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, listki laurowe, świeżo posiekana natka pietruszki

W rondelku w niewielkiej ilości wody ugotowałam grzyby. Gotowałam je około godziny na małym ogniu, następnie odcedziłam, przestudziłam i posiekałam. W garnku roztopiłam masło i zeszkliłam cebulkę, dodałam czosnek, marchew i pietruszkę. Wymieszałam i dodałam grzyby. Całość zalałam około 1/2 l bulionu warzywnego i wodą w której gotowałam grzyby. Całość gotowana około pół godziny. I obiad gotowy. Podane z makaronem.



sobota, 21 grudnia 2013

Zawijasy z kurczakiem i papryką

Taka przekąska :) Bardzo łatwa do wykonania!


Zawijasy z kurczakiem i papryką

składniki:
* płat ciasta francuskiego (gotowiec ze sklepu)
* 3 łyżki sera żółtego startego na drobnych oczkach tarki
* pierś z kurczaka drobno posiekana lub zmielona około 200 g
* pół dużej czerwonej papryki posiekanej jak najdrobniej
* pół średniej cebuli drobno posiekanej
* przyprawy (sól, świeżo mielony pieprz, papryka mielona ostra) oczywiście według uznania ;)
* jajko roztrzepane
* kilka łyżek oliwy z oliwek, 4 - 5

Wykonanie:

Na oliwie z oliwek zeszkliłam cebulkę do której dodałam kurczaka, podsmażyłam i dodałam paprykę i przyprawy. Smażyłam około 10 minut, na średnim ogniu często mieszając. W miseczce roztrzepałam jako. Rozwinęłam ciasto francuskie i rozłożyłam wcześniej przygotowanego kurczaka z papryką, posypałam równomiernie serem. Brzegi posmarowałam roztrzepanym jajkiem i zawinęłam jak roladę. Pokroiłam na kromeczki i poukładałam na papierze do pieczenia. Piekłam około 25 minut. Podane świetnie smakuje z barszczem czerwonym. 

czwartek, 19 grudnia 2013

Kartoflanka z zacierkami

Zupa rozgrzewająca w ten mroźny czas ;)

Kartoflanka z zacierkami

składniki:
* 2 łyżki masła
* średnia cebula drobno posiekana
* 5 - 6 średnich ziemniaków pokrojonych w kostkę
* duża marchew pokrojona w 0,5 cm plastry
* pietruszka starta na tarce
* duży ząbek czosnku
* 2 0,5 cm plastry obranego imbiru
* 2 listki laurowe
* kilka ziaren ziela angielskiego
* 2 - 3 suszone grzyby
* sól, pieprz
* pół litra bulionu drobiowego

* Zacierki:
pół szklanki mąki pszennej, jajko, sól (składniki zagniotłam w dość twarde ciasto, które starłam na grubych oczkach tarki)

W rondlu roztopiłam masło i podsmażyłam cebulkę. Dodałam przygotowane wcześniej ziemniaki, marchew, pietruszkę, czosnek i mieszając podsmażyłam około 2 - 3 minut. Całość zalałam bulionem. Do zupy dodałam ziele angielskie, listki laurowe, grzyby suszone, imbir, doprawiłam solą i pieprzem,i gotowałam około 15 - 20 minut.
Część warzyw z zupy wyjęłam i zmiksowałam, wlałam z powrotem do zupy. Dzięki czemu wydaje się bardziej zawiesista. Dodałam do zupy zacierki i gotowałam jeszcze ze 3 minuty na małym ogniu. Gotowe!