czwartek, 19 grudnia 2013

Kartoflanka z zacierkami

Zupa rozgrzewająca w ten mroźny czas ;)

Kartoflanka z zacierkami

składniki:
* 2 łyżki masła
* średnia cebula drobno posiekana
* 5 - 6 średnich ziemniaków pokrojonych w kostkę
* duża marchew pokrojona w 0,5 cm plastry
* pietruszka starta na tarce
* duży ząbek czosnku
* 2 0,5 cm plastry obranego imbiru
* 2 listki laurowe
* kilka ziaren ziela angielskiego
* 2 - 3 suszone grzyby
* sól, pieprz
* pół litra bulionu drobiowego

* Zacierki:
pół szklanki mąki pszennej, jajko, sól (składniki zagniotłam w dość twarde ciasto, które starłam na grubych oczkach tarki)

W rondlu roztopiłam masło i podsmażyłam cebulkę. Dodałam przygotowane wcześniej ziemniaki, marchew, pietruszkę, czosnek i mieszając podsmażyłam około 2 - 3 minut. Całość zalałam bulionem. Do zupy dodałam ziele angielskie, listki laurowe, grzyby suszone, imbir, doprawiłam solą i pieprzem,i gotowałam około 15 - 20 minut.
Część warzyw z zupy wyjęłam i zmiksowałam, wlałam z powrotem do zupy. Dzięki czemu wydaje się bardziej zawiesista. Dodałam do zupy zacierki i gotowałam jeszcze ze 3 minuty na małym ogniu. Gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz